miercuri, 11 noiembrie 2009

07-Taina Sfantului Maslu


Este a saptea Taina a Bisericii in care, prin rugaciunile preotilor si ungerea cu untdelemn sfintit a partilor insemnate ale trupului, credinciosii dobandesc vindecarea de bolile trupesti si sufletesti.



Aceasta Taina a fost instituita de insusi Mantuitorul cand a trimis pe sfiintii apostoli la propovaduire, zicandu-le : “Celor ce vor crede, aceste semne vor urma: in numele Meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi isi vor pune mainile si se vor face sanatosi” (Marcu XVI, 17?18). Sfintii apostoli au practicat Taina Sfantului Maslu chiar de la prima lor propovaduire : “Si scoteau multi demoni si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau” (Marcu VI, 13).

Urmand apostolilor, episcopii si preotii au savarsit si ei aceasta Sfanta Taina, cum ne arata sfantul Iacob: “Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si ei sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui (Iacob V 14?15).

Sfantul apostol Iacob nu face bolnavilor acest indemn ca venind doar din partea sa; el graieste tocmai despre lucrarea sfanta incredintata sfintilor apostoli de catre Mantuitorul Iisus Hristos, lucrare savarsita de ei in tot locul si la tot credinciosul care avea trebuinta de harul lui Dumnezeu pentru vindecarea sa. Taina Sfantului Maslu se savarseste, de regula, la patul bolnavului; in restul cazurilor, in biserica.

Sfantul Maslu este deci Taina care, prin rugaciunile preotilor si prin ungerea trupului cu untdelemn sfintit, impartaseste credinciosului harul lui Dumnezeu pentru tamaduirea bolilor trupesti si sufletesti, pentru iertarea pacatelor si pentru intarirea sufletului.

Partea vazuta a Sfantului Maslu consta din rugaciunea rostita de sapte ori pentru vindecarea bolnavului de neputinta trupeasca si sufleteasca; din untdelemnul sfintit de preotii slujitori ai Tainei si ungerea cu el de sapte ori a trupului bolnavului.Urmarile Sfantului Maslu sint vindecarea de bolile trupesti si sufletesti si iertarea pacatelor pe care bolnavul ar fi uitat sa le marturiseasca la Sfanta Spovedanie.Savarsitorii Sfantului Maslu sunt preotii, pentru ca Sfantul Iacob zice: “sa cheme preotii Bisericii” ? iar nu preotul. Randuiala slujbei este intocmita pentru sapte preoti; insa o pot face si cinci trei sau cel putin doi preoti.

Sfantul Maslu poate fi primit nu numai o singura data si nici numai de cel aflat in pragul mortii, ci ori de cate ori credinciosul se simte ingreuiat din pricina bolilor sau pacatelor.


RUGACIUNi

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primeste smerita mea rugaciune pentru iertarea pacatelor mele si, ca un indurat, cu dreapta Ta cea atotputernica, stiinge-mi focul ce m-a cuprins, inceteaza-mi boala si, cu milostivirea Ta, ridica-ma din patul durerii, intru slava numelui Tau. Ca Tu esti doctorul sufletelor si al trupurilor noastre, Hristoase Dumnezeule, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Hristos este cu noi!

Un comentariu:

  1. Doamne, Cel ce pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, L-ai trimis Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci Îl înnoieste întru noi, cei ce ne rugăm Ţie.

    RăspundețiȘtergere

HTML