duminică, 15 noiembrie 2009

Canoanele Bisericii Ortodoxe Sobornicesti 1-10

Canoanele Bisericii Ortodoxe Sobornicesti - Canoanele cele ale Sfintilor si intru tot laudatilor Apostoli




(Sa se stie ca acestea toate sunt 85 dar cu ajutorul Lui Dumnezeu voi publica zece pe zii pentru a le citi cu atentie,a le intelege si in aclas timp a le respecta)




1. Episcopul asa dar sa se hirotoniseasca de doi sau trei episcopi. Preotul de un episcop. Asemenea si diaconul si ceilalti clerici.



2. Daca vreun episcop sau preot, afara de randuiala Domnului pentru jertfa, aduce altceva la altar, la altarul lui Dumnezeu, (ca de pilda) ori miere, ori lapte, ori - in loc de vin - bauturi mestesugite, ori pasari, ori niscaiva animale, ori legume, in afara de randuiala, sa se cateriseasca.



3. Afara de spice noi sau de struguri la vremea potrivita, sa nu fie ingaduit a se aduce altceva la altar decat untedelemn pentru candela si tamaie la vremea dumnezeiestei jertfe.



4. Orice alte fructe sa trimita ca parga episcopului si preotilor acasa, iar nu la altar, si se intelege ca episcopul si preotii le vor imparti si diaconilor sicelorlalti clerici.



5. Episcopul sau preotul sau diaconul sa nu-si lase femeia sub cuvant de evlavie, iar de o va lasa, sa se afuriseasca si de staruieste (in aceasta), sa se cateriseasca.



6. Episcopul sau preotul sau diaconul purtari de grija lumesti sa nu ia asupra-si, iar de nu (asculta), sa se cateriseasca.



7. Daca vreun episcop sau preot sau diacon va praznui sfanta zi a Pastelor mai nainte de echinoptiul de primavara (odata) cu iudeii, sa se cateriseasca.



8. Daca vreun episcop sau preot sau diacon sau oricine din catalogul preotilor, savarsind sfanta jertfa nu se va impartasi, sa spuna pricina si, daca va fi binecuvantata, sa aiba iertare; iar de n-o va spune, sa se afuriseasca, ca unul ce s-a facut pricinuitor de sminteala pentru popor si a aruncat banuiala asupra celui ce a savarsit-o, ca si cum n-ar fi savarsit-o in chipul cuvenit.



9. Toti credinciosii cari intra (in biserica) si aud Scripturile, dar nu raman la rugaciune si la sfanta impartasire, ca unii ce fac neranduiala in biserica,trebuie sa se afuriseasca.



10. Daca cineva s-ar ruga impreuna cu un afurisit, fie si in casa, sa se afuriseasca.




Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML