marți, 17 noiembrie 2009

Canoanele Bisericii Ortodoxe Sobornicesti 20-30


21. Famenul daca din sila oamenilor s-a facut, ori de prigonire a fost lipsit de cele ale barbatilor, ori daca s-a nascut asa si este vrednic de episcop, sa fie facut.

22. Cel ce singur s-a ciuntit, sa nu se faca cleric, caci sinucigas este si vrajmas al fapturii lui Dumnezeu.

23. Dar daca cineva, fiind cleric, se va ciunti singur, sa se cateriseasca, caci sinucigas este.

24. Laicul care se va ciunti pe sine, sa se afuriseasca trei ani, caci unletitor impotriva vietii sale este.

25. Episcopul ori preotul ori diaconul care va fi stapanit de patima curviei ori a calcarii de juramant ori a furtului, sa se cateriseasca, dar sa nu se (si)afuriseasca, caci zice Scriptura: “Nu vei pedepsi de doua ori pentru aceeasi (vina)”. Asemenea si ceilalti clerici.

26. Din cei care au intrat in cler necasatoriti, poruncim ca numai citetii si cantaretii sa se casatoreasca, daca vor.

27. Episcopul sau preotul sau diaconul care va bate pe credinciosii care pacatuiesc, ori va nedreptati pe necredinciosi, voind sa-l infricoseze prin unele ca acestea, poruncim sa se cateriseasca, deoarece niciodata Domnul n-a invatat aceasta, ci dimpotriva batut fiind, n-a batut, “ocarat fiind, n-a ocarat, patimind, n-a amenintat”.

28. Daca vreun episcop sau preot sau diacon cu drept cuvant caterisit pentru vini invederate, va indrazni sa se atinga la slujba sfanta cea oarecand incredintata lui, acesta cu totul sa se taie (indeparteze) de la biserica.

29. Daca vreun episcop, prin bani s-ar face stapan pe aceasta vrednicie, sau preot sau diacon, sa se cateriseasca si el si cel ce l-a hirotonit si cu totul sa se indeparteze si de la sfanta impartasire, ca Simon vrajitorul de catremine, Petru.

30. Daca vreun episcop, servindu-se de stapanitori lumesti, va pune mana pe vreo biserica, sa se cateriseasca si sa se afuriseasca. Asemenea si toti partasii lui la aceasta.


Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML