vineri, 20 noiembrie 2009

Canoanele Bisericii Ortodoxe Sobornicesti 50-60


51. Daca vreun episcop sau preot sau diacon, sau oricare din catalogul clericilor, se abtine de casatorie si de carnuri si de vin, nu pentru infranare, ci din dispret, uitand ca “toate sunt bune foarte” si ca “barbat si femeie” a facut Dumnezeu pe om si hulind va barfi faptura, ori sa se indrepteze, ori sa fie caterisit si izgonit din biserica. Asemenea si laicul.

52. Daca vreun episcop sau preot nu primeste pe cel ce se intoarce de la pacat, ci-l alunga, sa se cateriseasca, deoarece mahneste pe Hristos, care a zis: “Bucurie se face in cer pentru un pacatos, care se pocaieste”.

53. Daca vreun episcop sau diacon, in zilele de sarbatoare, nu se impartaseste din carnuri si din vin, sa se cateriseasca ca unul ce are “cugetul ifierat” si care se face multora pricinuitor de sminteala.

54. Daca vreun cleric va fi prins mancand in carciuma, sa se afuriseasca, afara numai dac, aflandu-se in calatorie, de nevoie se opreste la vreun han.

55. Daca vreun cleric va ocari pe nedrept pe episcopul sau, sa se cateriseasca, caci “pe mai marele tau sa nu-l vorbesti de rau”.

56. Daca vreun cleric va ocari pe preot sau pe diacon, sa se afuriseasca.

57. Daca vreun cleric pe surd sau pe schiop sau pe orb sau pe cel beteag de picioare va batjocori, sa se afuriseasca. Asemenea si laicul.

58. Episcopul sau preotul, care nu poarta grija de cler sau de popor si nu-i invata buna cinstire de Dumnezeu, sa se afuriseasca; iar daca staruie in nepasare, sa se cateriseasca.

59. Daca vreun episop sau preot nu va da cele de trebuinta clericului sarac, sa se afuriseasca; iar daca staruie, sa se cateriseasca, ca ucigator al fratelui sau.

60. Daca cineva cartile cele cu mincinoase titluri ale necinstitorilor de Dumnezeu, ca sfinte le va citi in Biserica, spre sminteala poporului si a clerului, sa se cateriseasca.


Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML