vineri, 11 februarie 2011

Sase ani de, Lumina


BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

În ziua de 7 februarie 2011 s-au împlinit şase ani de la apariţia primului număr al 'Ziarului Lumina', primul cotidian creştin din România. Prin cele peste 1.800 de apariţii neîntrerupte de până acum, acest cotidian ortodox unic a devenit o voce distinctă în peisajul presei scrise prin „rolul de comunicator al lucrării Bisericii în societate şi de susţinător al comuniunii şi cooperării frăţeşti intereparhiale în Patriarhia Română”, aşa cum sublinia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de felicitare adresat redacţiei.

Vineri, 11 februarie 2011, de la orele 12.00, Preasfinţitul Părinte Varlaam, Episcop-vicar patriarhal va oficia un TE-DEUM în Catedrala patriarhală, urmat de un moment aniversar care va avea loc în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei. Cu acest prilej, vor fi acordate diplome de onoare unor membri ai colectivului redacţional şi colaboratori ai ediţiilor regionale şi va fi lansat oficial DVD-ul cu arhiva integrală a publicaţiilor „Lumina”.

Cotidianul Ziarul Lumina are o ediţie naţională şi patru ediţii locale - de Moldova, de Transilvania, de Oltenia şi de Banat – cu un tiraj consolidat de 23.000 de exemplare şi o ediţie electronică www.ziarullumina.ro cu ştiri actualizate în timp real.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia împlinirii a şase ani de apariţie neîntreruptă a 'Ziarului Lumina':


- 'Ziarul Lumina', la şase ani de la apariţie (2005-2011) -

În data de 7 februarie 2011 se împlinesc şase ani de apariţie neîntreruptă a 'Ziarului Lumina', primul şi singurul cotidian creştin consemnat de istoria presei româneşti. Plămădit şi din dorinţa unor jurnalişti de profesie de a promova informarea misionară, adică de a mediatiza cu prioritate informaţiile care contribuie la edificarea cititorului, acest ziar creştin a semănat, cu fiecare ediţie a sa, lumina Evangheliei iubirii lui Hristos în ogorul presei scrise.

Înfăptuirea unui ziar creştin adecvat realităţilor societăţii româneşti necesită mult curaj misionar şi permanent efort de-a transpune în cotidian mesajul peren al Bisericii. De aceea se pot sesiza, de-a lungul acestor şase ani de apariţie, evoluţii în structura editorială a acestei publicaţii, respectiv o pondere diferită acordată, în timp, unor domenii de interes general. Aceste transformări care însoţesc cele 1.834 de numere publicate până acum de 'Ziarul Lumina' dau astfel mărturie despre dorinţa Bisericii de a-şi înnoi şi adapta continuu forma mesajului al cărui conţinut este neschimbat: 'Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi' (Evrei 13, 8).

Din acest punct de vedere, lucrarea ostenitorilor de la publicaţiile 'Lumina' şi 'Lumina de Duminică' este valoroasă nu doar prin menirea sa directă, de misiune în plan mediatic, ci şi prin efortul, reînnoit de la o zi la alta, de a transmite pe înţelesul tuturor Vestea cea Bună aflată în lucrarea credinţei, de a identifica şi evidenţia cu prioritate faptele luminoase din societatea românească.

Din dorinţa de a reflecta cât mai fidel şi cât mai multe dintre activităţile bogate desfăşurate în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, activităţi care se amplifică şi se diversifică mereu, Patriarhia Română a înfiinţat 4 ediţii locale ale 'Ziarului Lumina': de Moldova, de Transilvania, de Oltenia şi de Banat, conjugând astfel coresponsabilitatea misionară cu bucuria cunoaşterii vieţii Bisericii în diversitatea ei.

Aşadar, publicaţiile 'Lumina' şi-au asumat în cei şase ani de neîntreruptă apariţie atât rolul de comunicator al lucrării Bisericii în societate, cât şi pe cel de susţinător al comuniunii şi cooperării frăţeşti intereparhiale în Patriarhia Română.

Tuturor ostenitorilor, susţinătorilor şi cititorilor acestor publicaţii le împărtăşim multa noastră preţuire pentru bogata lor lucrare misionară pe care o împlinesc spre slava Preasfintei Treimi şi spre binele Bisericii şi al poporului român.

La mulţi ani, pe noi trepte de lumină!

Cu gratitudine şi binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii

Ortodoxe Române

Hristos a inviat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML