miercuri, 27 aprilie 2011

,, Hristos a inviat! Христос Воскресе! Χριστός Ανέστη! Le Christ est ressuscité ! Crist is arisen! '' in toata lumea

Învierea Domnului, marele praznic al Bisericii şi sărbătoarea întregii creaţii, reprezintă şi punctul de legătură dintre toţi credincioşii ortodocşi de pe toate meridianele pământului, care duminică au cântat într-un glas comun de bucurie "Hristos a Înviat!". În Constantinopol, Rusia, Ieusalim, Serbia şi alte ţări ortodoxe, întâistătătorii acelor Biserici Ortodoxe au sărbătorit Învierea în mijlocul credincioşilor şi au transmis mesajele lor de bucurie şi de pace.


Patriarhul Irineu al Serbiei a condus ceremonia de Înviere în Catedrala patriarhală din Belgrad


Patriarhul Teofil al Ierusalimului oferind Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului credincioşilor prezenţi


Patriarhul Kiril a săvârşit Liturghia de Paşti în Catedrala „Iisus Hristos Mântuitorul“ din Moscova


Patriarhul Ecumenic Bartolomeu citind Evanghelia Învierii în noaptea de Paşti la Constantinopol

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a sărbătorit Învierea Domnului în cartierul Fanar din Constantinopol, locul reşedinţei sale. Înconjurat de ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice, Sanctitatea Sa Bartolomeu a oferit, duminică, la miezul nopţii, Lumina de Înviere credincioşilor prezenţi, printre care au fost şi înalte oficialităţi ale statului elen. Sfânta Liturghie a Învierii a fost oficiată de chiriarh în Biserica "Sfântul Gheorghe", iar la final a rostit un mesaj întregii Biserici în care a subliniat că Învierea Domnului este evenimentul care face pe orice creştin mai responsabil faţă de sine şi de lume şi mai atent la nevoile semenului său. "Hristos a devenit primul născut şi începătură a învierii a întregii lumi şi a întregii creaţii. Pe măsură ce facem experienţa Învierii lui Hristos, complet şi profund în inimile noastre, atunci existenţa noastră va avea o influenţă binefăcătoare asupra umanităţii şi naturii", a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.


Mii de credincioşi în Catedrala "Iisus Hristos Mântuitorul"


Cea mai fastuoasă slujbă de Înviere din spaţiul ortodox a fost ţinută de Patriarhul Kiril al întregii Rusii în monumentala Catedrală "Iisus Hristos Mântuitorul" din Moscova. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi câteva mii de credincioşi în frunte cu preşedintele ţării, Dmitri Medvedev, şi cu premierul Vladimir Putin, împreună cu familiile lor. Patriarhul Kiril a oferit daruri invitaţilor şi a rostit un mesaj către Biserica Ortodoxă din Rusia, îndemnând la înnoire sufletească şi bucurie. "Învierea lui Hristos este un eveniment unic în istoria lumii şi a devenit, potrivit voii Tatălui, şi începutul învierii noastre personale. Pentru aceasta a venit Mântuitorul în lume, a suferit, a fost răstignit şi s-a ridicat din mormânt, ca fiecare persoană să aibă şansa să treacă prin moarte la înviere, şi nu în mod figurat, ci adevărat, după înţelesul profund al cuvântului. Sfântul Pavel vobeşte clar de acest lucru: "Dumnezeu ne va învia prin puterea Sa". De aceea, praznicul Învierii este sărbătoarea biruinţei vieţii asupra morţii, pentru că Învierea lui Hristos Mântuitorul pentru noi ne-a asigurat nemurirea. Oricâte situaţii dificile am întâlni în viaţa noastră, oricâte temeri încearcă unii să le pună în noi, atitudinea noastră trebuie să fie întotdeauna bucuria şi pacea, căci Hristos a Înviat", a arătat Patriarhul Kiril al Rusiei.


Lumina Sfântă s-a coborât la Ierusalim


Mormântul Domnului din Ierusalim a fost locul spre care gândurile majorităţii creştinilor s-au îndreptat în noaptea de Înviere. Sărbătoarea Învierii Domnului a fost prăznuită în avans la Ierusalim, căci, sâmbătă la prânz a avut loc ceremonia Luminii Sfinte. Patriarhul Teofil al Ierusalimului a intrat singur în cripta bisericii Mormântului Domnului şi a adus de acolo lumina pogorâtă din cer, lumină care vesteşte tuturor Învierea lui Iisus Hristos din morţi. După ce Sfânta Lumină a fost împărţită credincioşilor, pe străzile din Ierusalim a avut loc o procesiune care a dus lumina la toate bisericile din oraş. Anul acesta, la ceremonia Luminii Sfinte a participat şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care, într-un timp foarte scurt, a adus Sfânta Lumină în ţară pentru a fi distribuită tuturor bisericilor. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns şi la credincioşii din sudul Dunării, ea fiind primită la Sofia de Patriarhul Maxim al Bulgariei.

Hristos a inviat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML